Vragen

Alhoewel een haarwerk in principe door iedereen gedragen kan worden, zal het in de praktijk meestal worden aangeschaft door mensen die langdurig of tijdelijk geen of vrijwel geen haar hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen die lijden aan:

- Alopecia androgenetica ofwel de klassieke mannelijke kaalheid.
- Alopecia traumatica. Hierbij is het haar beschadigd en afgebroken.
- Alopecia areata, een aandoening waarbij op het hoofd een of
meerdere kale plekken ontstaan.
- Kaalheid als gevolg van littekens ontstaan door een ongeluk op de hoofdhuid, zoals verbranding of andere ongelukken en aangeboren kaalheid.

Wanneer men van te voren weet dat de haren zullen uitvallen, (bvb bij chemo) is het aan te raden alvast contact op te nemen met Haarwerken Smedts wanneer de eigen haren nog aanwezig zijn. Hij/zij kan dan beter beoordelen welk model en kleur het beste bij het uiterlijk van de drager zal passen.

Natuurlijk haar
Natuurlijk of echt haar kan geverfd of gepermanent worden. Het is in principe geschikt voor alle kappersbehandelingen.
Natuurlijk haar bestaat uit drie lagen, waarvan de buitenste laag geschubd is. Hierdoor ontstaat een speciaal effect tussen licht en schaduw. Het nadeel van natuurlijk haar is wel dat het na verloop van tijd kan verkleuren door UV-licht maar het kan wel aangepast worden aan de oorspronkelijke kleur.
Dankzij de structuur, dikte en de mogelijkheden om structuur en kleur te wijzigen is natuurlijk haar het beste te verwerken in een haarwerk.

Synthetisch haar
Synthetisch haar is er in soorten met elk specifieke eigenschappen. Haarwerken van
synthetische haar laten zich eenvoudig in model brengen, zijn kleur- en vochtbestendig en zijn verkrijgbaar in nagenoeg iedere lengte, dikte en kleur. Het is door de drager zelf te onderhouden en het verkleurt nauwelijks.
Synthetisch haar heeft iets meer glans. Daarnaast kan door wrijving synthetisch haar iets meer verpluizen en is minder hittebestendig dan echt haar.
De laatste ontwikkelingen tonen echter een meer hittebestendige polyestervezel waardoor het minder snel vervilt.

Net als een natuurlijke snit, heeft een haarwerk ook verzorging nodig. Luchtvervuiling, stof, transpiratie en bijvoorbeeld huidvet maken het noodzakelijk dat de haarwerken behandeld worden met shampoo.

Synthetisch haar is meestal zelf te wassen met speciaal daarvoor geschikte shampoos. Er moet gebruik worden gemaakt van lauw of koud water. Gewone shampoos zijn niet bruikbaar omdat de wasactieve stoffen pas boven de 20 graden Celsius werkzaam zijn. Natuurlijk haar kan gewassen worden met de reguliere shampoos. Echt haar kan aan de lucht drogen, evenals synthetisch haar, maar synthetisch haar droogt sneller dan echt haar omdat het geen water opneemt.

Naast de reiniging moeten mensen die gekozen hebben voor een permanente bevestiging er
rekening mee houden dat zij om de circa zes weken de bevestiging opnieuw moeten laten
aanbrengen. Het uitnemen van het haarwerk, het wassen en modelleren hiervan en het bijwerken van het eigen haar duurt ongeveer een uur.

Dit is afhankelijk van de gebruikte materialen en of men gelijktijdig een of twee haarwerken gebruikt.

Een haarwerk kan extra slijten door het tijdens het slapen te dragen, door bepaalde werkomstandigheden, door het gebruik van harde vezels in hoofdkussens of door het schuren van de haren langs een hoofdsteun in de auto. Overmatige transpiratie, direct huidcontact of warmtebronnen kunnen leiden tot vervilting van de haren. Een haarwerk met lang haar slijt sneller door contact met de kleding.

Weersomstandigheden zoals veel zon en wind kunnen verkleuring veroorzaken.
Uit ervaring blijkt echter dat de meeste haarwerken verschillende jaren meegaan.

Eerste stap
In eerste instantie vindt een oriënterend gesprek plaats. Hierin wordt besproken wat de wensen en verwachtingen zijn en komen de voor- en nadelen, de mogelijkheden en de eventuele problemen aan bod. Vervolgens zal men een beslissing moeten nemen of men wel of niet overgaat tot een haarwerk.

Valt de keuze op een haarwerk dan zal men een keuze moeten maken in model, type haar en andere eigenschappen van het haarwerk. Bvb standaard (direct leverbaar) of maatwerk (+/- 5 weken wachttijd).

Tweede stap
Bij het aanbrengen van een haarwerk wordt uitgelegd hoe men deze moet verzorgen.
Tevens zal het haarwerk worden aangepast aan de wensen van de snit en de mode. Er wordt niet in een keer een lang stuk haar afgeknipt. Dit gaat stukje bij beetje. De klant kan hierbij zelf aangeven en adviseren tot welke lengte geknipt mag worden.

Chemotherapie valt niet alleen de kwaadaardige cellen aan, maar ook alle normale cellen die zich snel vermenigvuldigen. Vooral het beenmerg (dat instaat voor de productie van bloedcellen), het spijsverterings-stelsel, het voortplantingssysteem en de haarwortels zijn er bijzonder gevoelig aan en veroorzaken haaruitval. Daarom zijn ook vermoeidheid, bloedarmoede, gebrek aan witte bloedlichaampjes, misselijkheid, braakneigingen en haarverlies vaak voorkomende neveneffecten.

Toch verschilt hun intensiteit van persoon tot persoon. Bovendien zijn ze van voorbijgaande aard. Als u een haarwerk wil dragen, kies er dan één voor de haaruitval begint, dan kan u een zo passend mogelijk model kiezen. Als u lang haar hebt, kunt u het geleidelijk aan korter laten knippen om alvast aan het idee van een kort kapsel te wennen.

Wist je dat...?

Wanneer men voor het eerst een haarwerk gaat dragen, is het mogelijk om, indien gewenst, de aandacht te verleggen door gelijktijdig andere wijzigingen in het uiterlijk aan te brengen, zoals het verwijderen van een baard of snor, het opzetten van een bril, aangepaste make-up enz...

Mobirise

Adres

Anwerpsestraat 446
2850 Boom

Openigsuren

Woensdag: 8u30 - 18u
Donderdag: 8u30 - 18u
Vrijdag:   8u30 - 18u
Zaterdag:  8u - 16u
Maandag & dinsdag gesloten